Αχέροντας στα χρώματα του φθινοπώρου

άρθρο από katerina

27 Οκτωβρίου 2016

Αχέροντας

   Ιδανικός προορισμός για φθινοπωρινό τριήμερο αποδείχθηκε ο Αχέροντας για την ομάδα του pametaxidaki, αν και δεν επιλέγεται συχνά από την περιοχή μας, ειδικά σε κόντρα εποχή. Μετά από 2,5 ώρες εύκολης διαδρομής από τη Βέροια, (Εγνατία μέχρι την έξοδο προς Παραμυθιά) και τρία διόδια μεταφερθήκαμε μέσα σε ένα τοπίο απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους! Στο χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας, ακριβώς δίπλα στο ποτάμι με τα πλατάνια και τις φορτωμένες πορτοκαλιές!

    Κυρίαρχος στην περιοχή, ο ποταμός της λύπης, κουβαλώντας στα νερά του πλήθος μυθολογικών και μεταφυσικών ανεξήγητων, κυλάει τα τυρκουάζ νερά του στο άγριο τοπίο του φαραγγιού, δεμένος με την αρχαία ελληνική μυθολογία, τις παραδόσεις των νεότερων χρόνων (θρύλος του Αϊ Δονάτου) και την ιστορία της χώρας μας (πόλεμοι των Σουλιωτών, κ.α.). Προθάλαμος του Κάτω Κόσμου ο Αχέροντας, ήταν η τελευταία διαδρομή για τις ανθρώπινες ψυχές προς την Αχερουσία λίμνη στο βάθος της οποίας πίστευαν ότι βρίσκεται ο Κάτω Κόσμος. Εκεί κατεύθυνε τις ψυχές ο βαρκάρης-Χάρος, εισπράττοντας τον οβολό ως αντίτιμο των υπηρεσιών του! Διαβάστε περισσότερα για τους μύθους που ρέουν στα νερά του ποταμού εδώ: http://www.prevezainfo.gr/nomosprevezas/prevezaaksiotheata/nekromanteiotouaxeronta/index.html

Γλυκής Έαρ  Μείναμε στο «Γλυκής Έαρ», ( http://www.glikisear.gr/el/ , τηλ. 2666041007 ) καινούριο κατάλυμα σε ύψωμα, με θέα στην κοιλάδα. Εξοπλισμένα διαμερίσματα, πολύ περιποιημένα, με κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι με θέα. Για τη φιλοξενία της Ανδριάνας στα υπέροχα διαμερίσματα του «Γλυκής Έαρ», μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε. Και για το κόστος διαμονής επίσης! Ζητήστε να σας συστήσουμε!

  Κατηφορίσαμε προς το κέντρο του χωριού αναζητώντας φαγητό. Φάγαμε δίπλα στο ποτάμι, στον «Αχέροντα» (ΑΦΟΙ Μπουρνά) νόστιμο αλλά τυποποιημένο φαγητό. Καλό και το χύμα κρασάκι! (Θα βρείτε τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά το μεσημέρι αυτή την εποχή. Ανοίγουν κάποια το βραδάκι.) Τη δεύτερη μέρα διαλέξαμε την ταβέρνα που είναι κοντά στις πηγές («Πηγές Αχέροντα») και έχει τα τραπέζια της κάτω από τα πλατάνια, δίπλα στις όχθες του ποταμού. Ωραίο φαγητό κι εκεί αλλά όλα συνηθισμένα πιάτα. Εκτός από το γαλοτύρι που είναι προϊόν της περιοχής και ήταν νόστιμο! (τιμές από 13€ το άτομο)

Τι κάναμε και τι σας προτείνουμε:

   Περάστε τη γέφυρα και στρίψτε αμέσως αριστερά, στην επόμενη διχάλα θα δείτε ταμπέλα να λέει «Προς πηγές Αχέροντα», αριστερά. Φτάνοντας στο ταβερνάκι , δίπλα στο ξενοδοχείο «Πηγές Αχέροντα» ο χώρος ανοίγει προσφέροντας υπέροχη θέα στο ποτάμι. Από κει ξεκινάει ένα σύντομο μονοπατάκι δίπλα στο ποτάμι που φτάνει μέχρι τις πηγές. Να το περπατήσετε οπωσδήποτε. Είναι πολύ βατό μέσα στην φύση, στο σημείο όπου το ποτάμι κυλά ήρεμο.

   Το must όμως της περιοχής είναι να περπατήσετε το μονοπάτι για την «Σκάλα της Τζαβέλαινας». Θα δείτε την πινακίδα προς το Σούλι και τη «σκάλα της Τζαβέλαινας» στα δεξιά σας. Είναι ανηφορικό με απίστευτη θέα στο ποτάμι αλλά και στα γύρω βουνά. Η διαδρομή είναι μέσα στη φύση και φτάνει μέχρι την γέφυρα του Ντάλα αν έχετε το κουράγιο να την ολοκληρώσετε. Ή, για τους προπονημένους, σηματοδοτημένο μονοπάτι με ανάβαση από τα 40 στα 500μ. υψόμετρο, οδηγεί στο Σούλι μετά από 2,5 ώρες πεζοπορία Είναι το παλιό μονοπάτι που ένωνε το Σούλι με την πεδιάδα και εκτός από την ωραία θέα προς τα Στενά του Αχέροντα, περνάει από παλιά γεφύρια και δίπλα από ερειπωμένους νερόμυλους καταλήγοντας στο παλιό κάστρο της Κιάφας που ήταν το κυριότερο οχυρό του Σουλίου. (δεν το δοκιμάσαμε!)

   Άλλη διαδρομή! Στην διχάλα που είπαμε πιο πάνω πάτε δεξιά και στην επομένη διχάλα συνεχίζετε αριστερά.το μονοπάτι για την «Σκάλα της Τζαβέλαινας» Μόλις δείτε ένα πλάτωμα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας. Πάρτε τον ανηφορικό χωματόδρομο και μετά από 300 περίπου μέτρα θα φτάσετε σε ένα τούνελ. Διασχίστε το και ακολουθείστε το μονοπάτι που, μέσα από δάσος με βελανιδιές και οξιές, κατεβαίνει μέχρι την πέτρινη γέφυρα. Εκεί ο ποταμός ρέει ορμητικός σχηματίζοντας νερόλακκους και μικρές λίμνες!!! Λίγο πιο πάνω είναι η παλιά γέφυρα του Ντάλα. Εύκολη διαδρομή που διαρκεί 45΄ μαζί με την επιστροφή και την κάναμε πρωί πρωί ! Υπέροχη αίσθηση!

   Κι αν θέλετε να ζήσετε την περιπέτεια, περπατώντας στις πηγές του Αχέροντα, μέσα από το ποτάμι με το διάφανο κρύο νερό που φτάνει ως το γόνατο ή ως τη μέση, διαλέξτε να επισκεφθείτε την περιοχή καλοκαίρι! Η διαδρομή μεταξύ των πανύψηλων κάθετων βράχων του φαραγγιού έχει υπολογιστεί στη 1 ώρα και 30 λεπτά. Θα χρειαστείτε κατάλληλο εξοπλισμό (μαγιό και εφαρμοστά παπούτσια) και φυσικά καλή φυσική κατάσταση, για το περπάτημα 2 χλμ. περίπου μέσα στο νερό και το κολύμπι ενάντια στο ρεύμα για 10 – 15 μέτρα!

 Αχέροντας  Αλλιώς δοκιμάστε κάποια από τις δραστηριότητες που προσφέρονται από το Riverdream Action Club. Η Βιβή Μάρκου μας συνόδευσε στην κατάβαση με βάρκα (rafting), σε μια εύκολη διαδρομή μέχρι τη γέφυρα του χωριού. Έχετε μαζί σας παπούτσια και ρούχα που δεν πειράζει να βραχούν (παγωμένο το νερό)! Και φυσικά φροντίστε να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας (π.χ. σωσίβια, κράνος) γιατί ποτέ δεν ξέρεις!!! Αν δε θέλετε να βραχείτε, διαλέξτε την ιππασία δίπλα στο ποτάμι ή πιο ψηλά στο βουνό! Κι ένα μικρό tip: είναι στιγμές που υπάρχει τόσος πολύς κόσμος για να κάνει αυτές τις δραστηριότητες, που μπορεί να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ( ακόμα και σε κανονισμένο ραντεβού) . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και ο ίδιος ο υπεύθυνος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει όπως θα ήθελε ο ίδιος ή όπως θα έπρεπε.

   Επισκεφθείτε το Νεκρομαντείο του Αχέρωντα! Στα 17 χλμ. (15 λεπτά απόσταση) από τη Γλυκή, στο χωριό Μεσοπόταμος, στην κορφή ενός λόφου, δεσπόζει το Νεκρομαντείο (περίοδος ακμής (5ος-4ος αι. π.Χ.) στο οποίο κατέληγαν όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και οι φύλακες πρόθυμα δίνουν πληροφορίες για την ιστορία του. (Εισιτήριο: Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4 – Αφορά και στον αρχαιολογικό χώρο Εφύρας ο οποίος όμως δεν έχει κάτι να δεις. Βεβαιωθείτε για τις ώρες επίσκεψης στο τηλέφωνο: 26840 41206 και 2682089890 ή στο site: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=13721 )

Νεκρομαντείο Αχέρονταείσοδος στην ανηχοϊκή αίθουσαη ανηχοϊκή αίθουσα

Αμμουδιά-εκβολές ΑχέρονταΤι γινόταν εκεί; Πράματα και θάματα! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα διαβάστε εδώ: http://www.prevezainfo.gr/nomosprevezas/prevezaaksiotheata/nekromanteiotouaxeronta/index.html

   Πιείτε κι ένα καφεδάκι στον Μεσοπόταμο με τους νοικοκυρεμένους δρόμους ή πάρτε το δρόμο για την παραλία Αμμουδιά (στα 5 χλμ.) στις εκβολές του Αχέροντα. Γενικά η πρόσβαση στο Ιόνιο είναι πολύ εύκολη. Σε 5-10 χλμ. φτάνεις στη θάλασσα.

   Τέλος επισκεφθείτε το ηρωικό Σούλι με αυτοκίνητο ή μάλλον τα Σουλιώτικα χωριά, αφού δεν υπάρχει χωριό με το όνομα Σούλι. Ακολουθείστε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο έξω από τη Γλυκή που οδηγεί στη Σαμονίβα. Είναι μια ανηφορική διαδρομή 20 χλμ. με αρκετές στροφές. Εμείς πήγαμε αλλά δεν νομίζω να είδαμε άνθρωπο! Το τοπίο επιβλητικό, πηγάδια παντού το ένα δίπλα στο άλλο! Ανεβήκαμε στην νέα Αγ. Παρασκευή και περάσαμε πίσω της, στις βαθμίδες που έχουν κατασκευάσει προκειμένου ο κόσμος που συγκεντρώνεται εκεί, στις εκδηλώσεις αναπαράστασης της ανατίναξης της μπαρουταποθήκης, να παρακολουθεί αμφιθεατρικά τα δρώμενα, κάθε τελευταία Κυριακή του Μάη.Κούγκι Απέναντι το Κούγκι, όπου ο καλόγερος Σαμουήλ με τους 5 συντρόφους του ανατίναξε την αποθήκη το 1803. Πιο κάτω ο δρόμος οδηγεί στο κάστρο του Κιάφα. Η θέα από κει είναι καταπληκτική λένε. Κατά την έξοδο από τα χωριά του Σουλίου σταματήστε στους Μύλους, τους νερόμυλους που παλιά άλεθαν τα σιτηρά τους οι Σουλιώτες με τα νερά να πέφτουν από πολλά μέτρα ύψος! Σήμερα δυστυχώς εγκαταλειμμένοι. Το τοπίο όμως παραμυθένιο!

  Προορισμός προς τέρψιν όρασης, ακοής και όσφρησης στην απόλυτη ηρεμία του τοπίου της περιοχής! Κίνητρο για μια ακόμη εκδρομή εκεί την άνοιξη! Ανδριάνα, να μας περιμένεις ξανά!

Χιλιομετρικές Αποστάσεις

– Γλυκή – Μεσσοπόταμος (Νεκρομαντείο) : 19 χλμ. και   Γλυκή – Αμμουδιά : 20 χλμ.

– Γλυκή – Σούλι : 18χλμ και Γλυκή – Παραμυθιά : 19 χλμ.

– Γλυκή – Πάργα : 27 χλμ. και Γλυκή – Ηγουμενίτσα : 56 χλμ.

– Γλυκή – Πρέβεζα : 59 χλμ. , Γλυκή – Άρτα : 88 χλμ. Γλυκή Ιωάννινα : 108 χλμ.

 

Μπορεί να σας αρέσουν…

Μια μέρα στις λίμνες – στη γαλήνη των Πρεσπών.

Μια μέρα στις λίμνες – στη γαλήνη των Πρεσπών.

2.30 ώρες road trip από τη Βέροια ( μέσα και μια στάση για ξεμούδιασμα πάνω από τη Φλώρινα) κι έφτασες στις όχθες της Μικρής Πρέσπας!
Στην κατηφοριά προς τη λεκάνη της λίμνης το μάτι απλώνεται στα απέραντα χωράφια φασολιών που σταματούν εκεί που αρχίζουν οι παρόχθιοι καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια όπου βόσκουν οι πιο ευτυχισμένες αγελάδες!

Διαβάστε Περισσότερα
Λίμνη Πλαστήρα νωρίς την άνοιξη

Λίμνη Πλαστήρα νωρίς την άνοιξη

   Μόνος με τη φύση! Αυτή είναι η αίσθηση που σε πλημμυρίζει από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις τη λίμνη. Ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Ακούς τη σιωπή να διακόπτεται από κάποιο τιτίβισμα ή τον ήχο του ανέμου που περνά μέσα απ’ τα φυλλώματα των δέντρων, μυρίζεις τον καπνό από τα τζάκια ενώ το βλέμμα σου ακολουθεί τα τυρκουάζ νερά της λίμνης που σχηματίζουν μικρά φιόρδ.

Διαβάστε Περισσότερα
Γιάννενα – Η πόλη των θρύλων

Γιάννενα – Η πόλη των θρύλων

   «Χριστούγεννα και Γιάννενα συνδυάζονται τέλεια!» θα έλεγα σε όποιον με ρωτούσε. Η επιλογή να περάσουμε εκεί ένα τριήμερο ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ανήκε στην 12χρονη κόρη μας την Ελένη. Ήθελε πόλη, κίνηση, αγορά κι όχι να πάρουμε τα βουνά. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου με τη λίμνη της ήταν ιδανική για την περίπτωσή μας!

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.