«Αγκιστρωθείτε στην απόλαυση!»

άρθρο από katerina

28 Δεκεμβρίου 2016

γουρουνοσφάγεια Ανω Πορόια

   Το Άγκιστρο Σερρών επιλέχθηκε ως προορισμός χαλάρωσης μέσα στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και μας αποζημίωσε με το παραπάνω! Γι’ αυτό κι εμείς θα σας πούμε όλα τα μυστικά ώστε να απολαύσετε κι εσείς αυτά που προσφέρει!

    Ξεκινήσαμε λοιπόν από Βέροια πρωί της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων επιλέγοντας να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς Κερκίνη και Άνω Πορόια. Πετύχαμε εκδηλώσεις των Ποροϊανών: Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οργανώνουν τα «Γουρουνοσφάγεια» στην πλατεία. Καπνιστά γουρουνόπουλα, τηγανιές, κοψίδια και τσίπουρα κερασμένα στους επισκέπτες μετά μουσικής φυσικά! Ήπιαμε το καφεδάκι μας στο ξενοδοχείο “Nastou View Hotel” στο ψηλότερο σημείο του χωριού με υπέροχη θέα στη λίμνη Κερκίνη.

“Nastou View Hotel”

  40’ δρόμος μας οδήγησε στο Άγκιστρο μέσω του ακριτικού Προμαχώνα. Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους (Όρος Άγκιστρο ή Τσιγκέλι με υψόμετρο 1.294μ), κοντά στα γνωστά οχυρά του Ρούπελ, ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία. Στο «Ξύλινο χωριό» , το ξενοδοχείο μας, μας υποδέχθηκαν με χαμόγελα και η καλή μας διάθεση ενισχύθηκε όταν μπήκαμε στα ζεστά δωμάτια με τους ξύλινους κορμούς τα τζάκια και την εμφανή στέγη. Ειδυλλιακό περιβάλλον και το βράδυ με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό!

  Ώρα για φαγητό, και εδώ που ήρθαμε, έπρεπε να δοκιμάσουμε την πέστροφα στα κάρβουνα, προϊόν της περιοχής. Τα νερά του Στρυμόνα τροφοδοτούν το ιχθυοτροφείο του χωριού (μπορείτε να περιηγηθείτε στις δεξαμενές) που διαθέτει και ταβέρνα που λειτουργεί από 1977 (ΠΕΚΑΜ). Στο χώρο της, σε περιβάλλον άλλης εποχής, απολαύσαμε τα φρεσκότατα ψάρια μας! Η καπνιστή πέστροφα πολύ νόστιμη!

Ξύλινο χωριό

Ξύλινο χωριόΞύλινο χωριό

καφέ «Οκτώ» του Παρωραία Boutique Hotel

 Καφές και κουβεντούλα στο κεντρικό κτίριο του «Ξύλινου χωριού»! Η Αντωνία μας κατατόπισε πλήρως για την περιοχή! Το βράδυ κύλησε στο καφέ «Οκτώ» του Παρωραία Boutique Hotel. Υπέροχο μέρος, ζεστή ατμόσφαιρα, ωραία μουσική! Must! Περάσαμε αρκετές ώρες του 48ωρου στους καναπέδες του, γύρω από το τζάκι με τον καφέ, το τσάι ή το ποτό μας!

Δεύτερη μέρα: Πρωινός περίπατος στο χωριό και επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ

  Στη βόλτα μας περάσαμε από την πλατεία όπου δεσπόζει ο πέτρινος βυζαντινός πύργος,πέτρινος βυζαντινός πύργος που παλαιότερα (επί Τουρκοκρατίας) τον χρησιμοποιούσαν ως φυλακή ή ακόμη και ως τόπο εκτελέσεων, σήμερα όμως πια χρησιμεύει απλώς σαν ρολόι.

  Ακολουθώντας τις πινακίδες από τον Προμαχώνα (14χλμ μακριά) οδηγούμαστε στο Οχυρό Ρούπελ, συνώνυμο της αντίστασης και του ηρωισμού των Ελλήνων κατά τον πόλεμο με τους Γερμανούς. Δεν καταλήφθηκε ποτέ, παραδόθηκε όμως μετά τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς στις 10/4/1941. Το οχυρό σήμερα είναι επισκέψιμο (δωρεάν), τις καθημερινές 9.00- 13.00 (είσοδος μέχρι 12.30). Η ξενάγηση περιλαμβάνει πρώτα μία συνοπτική παρουσίαση του εξωτερικού χώρου, μία σύντομη ανάλυση των στρατιωτικών συσχετισμών στην περιοχή αυτή εκείνη την εποχή και τέλος μία επίσκεψη βαθιά μέσα στη γη με τα καταφύγια, τα πολυβολεία και τις ατέλειωτες υπόγειες στοές. Εντυπωσιακότατο!

Οχυρό ΡούπελΟχυρό Ρούπελ

Το βυζαντινό χαμάμ

 Άγκιστρο και χαμάμ απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους! Λίγο πιο κάτω από το «Ξύλινο χωριό» βρίσκονται τα χαμάμ του χωριού. Το βυζαντινό χαμάμ, το παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας, χρονολογείται γύρω στο 950 μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό μνημείο. Τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε, αξιοποιήθηκε και πλαισιώθηκε από επιπλέον σύγχρονες αίθουσες και ένα κοινοτικό ξενοδοχείο («Χαμάμ», hamamagistro.gr , τηλ. 2323041420) που είναι χτισμένο κολλητά στο βυζαντινό χαμάμ. Κατόπιν ραντεβού (φροντίστε να το κλείσετε μέρες νωρίτερα- μας έκλεισαν από το ξενοδοχείο) μπορείτε να απολαύσετε το χαμάμ σας, σε ατμόσφαιρα μυστηριακή: από τους τριγύρω κρουνούς ξεχύνεται ασταμάτητα άφθονο καυτό νερό θερμοκρασίας 37-38°C δημιουργώντας πυκνούς υδρατμούς, όπου το μόνο που διακρίνει κανείς είναι το αμυδρό φως των κεριών (ηλεκτρισμός δεν υπάρχει στο παλιό, υπάρχει όμως στα καινούρια). Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα του ομώνυμου όρους και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά, στα οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η θεραπευτική τους ιδιότητα. Τα οφέλη από τη χρήση του χαμάμ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανακούφιση του μυοσκελετικών πόνων, χαλάρωση των μυών και βελτίωση δερματικών παθήσεων. Το άοσμο νερό που αναβλύζει απελευθερώνει αποτελεσματικά τις τοξίνες από το σώμα και ομορφαίνει το δέρμα. Οι θερμές πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης, και είναι ανοιχτές 365 ημέρες, 24 ώρες το 24ώρο. Φροντίστε μόνο να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα! (μαγιό, πετσέτα, παντόφλες και σκούφο για μετά)!!!

 “Δον Πάμπλο” Οι δυο μέρες δε φτάνουν να δοκιμάσει κανείς τις ταβέρνες του χωριού. Φάγαμε ζυμαρικά ζέας στου “Δον Πάμπλο” αλλά δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε το κυνήγι και τα μαγειρευτά της «Κυρά Μαρίας» (τηλ. 2323041144) και την κουζίνα του «Ξύλινου Χωριού» για τα οποία ακούσαμε εξαιρετικά σχόλια! Ενημερωθείτε από τη σελίδα: http://www.agistro.com/

  Στο χωριό λειτουργεί και η Agkistro Action ( Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ), το πρώτο Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί οργανωμένες περιηγήσεις στις παροπλισμένες βόρειες οχυρώσεις (Οχυρά της γραμμής Μεταξά). Παράλληλα η Agkistro Action πραγματοποιεί οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση (ποδηλασία, ορειβασία, τοξοβολία, κανό καγιάκ, Fliyng fox κ.α.). Πολύ καλή επιλογή. Ενημερωθείτε λεπτομερώς στην πολύ οργανωμένη ιστοσελίδα τους : www.agkistroaction.gr ή τηλεφωνείστε (τηλ. 2323043033 & 6980138846)

Κι αν θέλετε επιστρέφοντας να πάρετε μαζί σας τοπικά προϊόντα να πάτε στο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων “Η Παράδοση”, λίγο πριν μπούμε στο χωριό (τηλ. 2323041210 & 6974458809). Εμείς φτάσαμε μέχρι την Ηράκλεια (20′) για λουκάνικα Τζουμαγιάς original! (στου Κοκόζη)

Αποχαιρετήσαμε το Άγκιστρο και τους ανθρώπους που γνωρίσαμε εκεί, γεμάτοι προσδοκίες για την επόμενη επίσκεψή μας! Να το δούμε το Άγκιστρο και με τα ανοιξιάτικά του!

Υ.Γ. Τον τίτλο «Αγκιστρωθείτε» τον «κλέψαμε» από το όνομα ομώνυμου cafe στο χωριό! Μας άρεσε πολύ!

Περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Άγκιστρο

  Η αρχή της ιστορίας του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, 4ος αιώνας π.Χ., λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με τα μεταλλεία του Παγγαίου, την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Εκείνη η εποχή σηματοδοτείται και με την ανακάλυψη των θερμών νερών που αναβλύζουν από τα βουνά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη ανθρώπινη παρουσία για τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το πέτρινο λουτρό, χρονολογείται από τη Βυζαντινή εποχή όπως και ο πύργος στο κέντρο του χωριού, που λειτούργησε ως ρολόι κατά τον 14ο αιώνα. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τσιγγέλι, με τον μπέη της περιοχής και το χαρέμι του να απολαμβάνουν τα ζεστά νερά του λουτρού, καθώς το μνημείο αποτελούσε το ιδιωτικό του χαμάμ.

  Το Άγκιστρο στο πέρασμα των χρόνων υπέστη σοβαρές καταστροφές σε όλες τις δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας (βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος). Λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής θέσης υπήρξε για πολλά χρόνια στρατιωτικοποιημένη ζώνη. Αυτή τη στιγμή στο χωριό ζουν περίπου 400 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υλοτομία, αλλά και τα τουριστικά επαγγέλματα.

  Το καλοκαίρι διοργανώνεται εκεί το τριήμερο πολιτιστικό Φεστιβάλ Αγκίστρου «Χωρίς Σύνορα» (1ο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου) με συναυλίες από δημοφιλείς έλληνες καλλιτέχνες, χορευτικά συγκροτήματα και καλό τοπικό φαγητό ενώ την τρίτη ημέρα, οργανώνεται River Party στους Μύλους

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΑΜ

 νερό θερμοκρασίας 37-38°C  Μέσα στα χαμάμ μπαίνουμε prive με ραντεβού, για μισή ώρα ή για μία ώρα ή ακόμη και περισσότερο αν θέλουμε. Πληρώνουμε 6,00 € το άτομο για μισή ώρα (δηλαδή αν π.χ. είμαστε παρέα 4 ατόμων και θέλουμε το χαμάμ για 1 ώρα τότε θα πληρώσουμε συνολικά 40 €). Το νερό χύνεται σε μια πισίνα διαστάσεων 3Χ3 μέτρων και βάθους 1,20 μ. Τις ώρες αιχμής είναι δύσκολο να βρούμε ελεύθερο χαμάμ, γι’ αυτό πολλοί βολεύονται ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες! Προσοχή: Το βυζαντινό χαμάμ παραχωρείται κατά προτεραιότητα στους ενοίκους του ξενοδοχείου “Χαμάμ” και σε όσους διανυκτερεύουν σε κατάλυμα του χωριού. Αν είναι χειμώνας φροντίζουμε να είμαστε εξοπλισμένοι ζεστά γιατί τα τα καινούργια χαμάμ είναι έξω από το ξενοδοχείο οπότε βγαίνεις και περπατάς στο κρύο μέχρι το κτίριο ή το αυτοκίνητο!

Μπορείτε να κάνετε και μασάζ. Ρωτήστε για τις υπηρεσίες στο ξενοδοχείο “Χαμάμ”

TIPS:

Χιλιομετρικές Αποστάσεις

– Άγκιστρο – Θεσσαλονίκη : 122 χλμ

– Άγκιστρο – Σέρρες : 50 χλμ

– Άγκιστρο – Βέροια : 191 χλμ

– Άγκιστρο – Ρούπελ : 16 χλμ. , Άγκιστρο – Πορόια : 50 χλμ.

Κατεβάστε τον οδηγό : http://www.agistro.com/images/maps/Guide_FINAL.pdf

Αποθηκεύστε στο κινητό σας τη διεύθυνση: http://www.agistro.com Έχει όλες τις πληροφορίες για τα πάντα στο χωριό!

Μπορεί να σας αρέσουν…

Αρναία – Η «κυρία» της ορεινής Χαλκιδικής

Αρναία – Η «κυρία» της ορεινής Χαλκιδικής

Την ορεινή Χαλκιδική να μην την υποτιμάτε. Ούτε το χειμώνα. Υπέροχες διαδρομές και χωριά που είναι καιρός να βάλετε στο πρόγραμμα, με την Αρναία να φιγουράρει πρώτη στη σειρά. Πανέμορφη, χτισμένη στα 600μ. στους πρόποδες του Χολομώντα, ή κατά το παρελθόν Λιαρίγκοβη,  διατηρεί μέχρι σήμερα και το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και είναι το πιο όμορφο χωριό της Χαλκιδικής.

Διαβάστε Περισσότερα
Καρπενήσι: Εκεί που τα βουνά μιλούν

Καρπενήσι: Εκεί που τα βουνά μιλούν

 Στα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου γνωρίσαμε τις ομορφιές της Ευρυτανίας μεγαλοβδομάδα, όταν οι κορυφές και οι κατάφυτες από έλατα πλαγιές  περίμεναν ακόμα την άνοιξη, που άργησε να έρθει φέτος. Γεμάτες πλατάνια κοιλάδες , φαράγγια και κάθετοι γκρεμοί… .Και νερά ορμητικά. Ποτάμια παντού, χείμαρροι, καταρράκτες, λίμνες. Φτάνουν εδώ όσοι αγαπούν τη φύση. Τις διαδρομές στα μονοπάτια, το επιβλητικό τοπίο… Οι επισκέπτες λίγοι τις μέρες αυτές. Ο ορισμός της ηρεμίας! Λιγοστές καμινάδες κάπνιζαν, αφού ο καιρός το ζητούσε το τζάκι το πρωί.

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.