Σιθωνία με βάση τη Νικήτη

άρθρο από katerina

12 Απριλίου 2015

  Μια συμφωνία μπλε και πράσινου! Αυτό είναι! Tα πεύκα αγγίζουν τη θάλασσα στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, που εντυπωσιάζει µε το τραχύ του τοπίο, ενθουσιάζοντας τους φυσιολάτρες και όσους αναζητούν ήρεµες διακοπές. Από παραδοσιακά, διατηρητέα χωριά, κολπάκια και τεράστιες παραλίες λουσμένες στα πεύκα, μέχρι γραφικά ψαροχώρια, οι εναλλαγές στο δεύτερο «πόδι» δεν γίνεται να σε αφήσουν αδιάφορο! Ακόμα κι αν τα τελευταία χρόνια ο μαζικός τουρισμός έχει αλλοιώσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις κωμοπόλεις της Σιθωνίας (Ν. Μαρμαράς, Σάρτη, Νικήτη ) το σίγουρο είναι ότι μέσα σε όλα αυτά ανακαλύπτεις μικρά… διαμάντια!

 Τελικά είναι αλήθεια αυτό που λένε! «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!» Εκεί κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία 12 χρόνια, με ορμητήριο το σπίτι της Νατάσας, δοκιμάζουμε κάθε τόσο κι άλλη παραλία. Από πού φυσάει σήμερα; Βοριάς; Θα πάμε Καστρί! Νοτιάς; Τρανή Αμμούδα! Και πάει λέγοντας…

 Για όποιον λοιπόν θέλει να δοκιμάσει για πρώτη φορά τις χάρες της περιοχής, ορίστε μερικές πληροφορίες για μια πρώτη γεύση:

Νικήτη, ο παραδοσιακός οικισμόςΝικήτη και Παραλία Νικήτης

Η Νικήτη στο βουνό ή η Νικήτη στη θάλασσα; Δίλλημα. Ότι κι αν επιλέξετε, είναι εξίσου απολαυστικό.

   Το σταυροδρόμι του κεντρικού δρόμου (στα φανάρια ) οδηγεί, είτε – αν στρίψετε αριστερά όπως έρχεστε από Θεσσαλονίκη – σε στενά δρομάκια που καταλήγουν στον παραδοσιακό οικισμό, σκαρφαλωμένο στο λόφο, όπου διατηρούνται σπίτια που είναι κτισμένα από το 1830, είτε – αν στρίψετε δεξιά- στην παραλία της Νικήτης, όπου οι καφετέριες διαδέχονται η μια την άλλη και προσφέρουν ανεξαιρέτως σκιά και θέα στη θάλασσα.

   Ο παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στην πλαγιά, με τη μακεδονική αρχιτεκτονική των σπιτιών, τις χαρακτηριστικές καμινάδες και τις σαχνισιές που επιδεικνύουν την τέχνη των μαστόρων τους, το ναό του Αγίου Νικήτα στην κορυφή του λόφου, χτισμένο το 1867 και το παλιό σχολειό, προσφέρεται για έναν περίπατο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αξίζει να πιείτε έναν ελληνικό καφέ στο παλαιότερο καφενείο του χωριού, αυτό του Νίκου Καζάνη, με τα ξύλινα τραπέζια του κάτω από μια μεγάλη κληματαριά. Αν τυχόν βρεθείτε στη Νικήτη στις 15 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου, να έχετε υπόψη ότι διοργανώνεται γλέντι και περιφέρεται σε μια ιερή τελετή στους δρόμους του χωριού η εικόνα του Αγίου.

παραλία Νικήτης   Κατά τη δεκαετία του ’50 το χωριό επεκτάθηκε στην παραλία. Φυσικά θα κάνετε μια βόλτα,…… πολλές βόλτες στην παραλία της Νικήτης, που από πέρσι έχει μεταμορφωθεί μετά την πλήρη ανάπλασή της. Στον κάθετο δρόμο που οδηγεί από τα φανάρια στην παραλία, υπάρχουν και μαγαζάκια με ρούχα, κοσμήματα και αναμνηστικά είδη. Η βόλτα, ξεκινώντας από το λιμανάκι και το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων με κατεύθυνση προς τα αριστερά καθώς κοιτάμε την παραλία και μέχρι το τέλος που ξεκινάει ο χωματόδρομος και το κάμπινγκ, είναι γύρω στα 2 χλμ. απόσταση. Στην παραλία της Νικήτης υπάρχουν αρκετές καφετέριες και μπαράκια δίπλα στη θάλασσα, τα περισσότερα από τα οποία προσφέρουν ξαπλώστρες χωρίς επιπλέον χρέωση.

  Η κύρια παραλία της Νικήτης είναι ένα άνετο μέρος με καθαρά, ζεστά νερά. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά γιατί είναι αμμουδερή και ο βυθός είναι ρηχός στα περισσότερα σημεία. Είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια ή αυτοκίνητο, σχεδόν από κάθε σημείο της Νικήτης ενώ διαθέτει πολλές ευκολίες με συνέπεια να παίρνει κάθε χρόνο γαλάζια σημαία.

Χρήσιμες Συμβουλές

   Η παραλία εκτείνεται σε μήκος πάνω από δύο χιλιόμετρα. Μπορείτε όμως να την περπατήσετε άνετα αφού υπάρχει παραλιακός δρόμος σε όλο σχεδόν το μήκος της.

  Αν προτιμήσετε αυτοκίνητο, ίσως δυσκολευτείτε κάποια σαββατοκύριακα του Αυγούστου. Η πόλη γεμίζει ασφυκτικά από παραθεριστές και είναι φυσικό κάποιοι να μην τηρούνε τους κανόνες, οπότε παρκάρουν παντού δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Η κυκλοφορία στον παραλιακό δρόμο δεν επιτρέπεται τα βράδια!

  Η παραλία ουσιαστικά ξεκινάει μόλις τελειώνει ο κεντρικός δρόμος στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων με κατεύθυνση νότια. Στην άλλη μεριά υπάρχει η μαρίνα μικρών σκαφών της Νικήτης, η οποία προσφέρεται για απογευματινούς περιπάτους.

  Κατά μήκος της παραλίας, υπάρχουν πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ τα οποία συνήθως έχουν καρέκλες, ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία. Τα περισσότερα από αυτά έχουν και ασύρματο δίκτυο.

Προτάσεις για φαγητό: Μας άρεσε στου «Καζάνη» Τηλ.: 2375023333

Και στου «Αρσανά» Τηλ.:23750237-87 . Για πίτσα ιταλική στο «Nel Fuoco», και γύρο/σουβλάκι στη «Γυρομάνια», όλα στην Παραλία Νικήτης

20χμ από Νέο Μαρμαρά.

91χμ από Θεσσαλονίκη.

Κοντινές Ακτές

2χμ Καστρί, 5χμ Κοβιού, 6χμ Καλόγρια.

Πού κολυμπάμε;

Με τόσες παραλίες, διαφορετικές η μια από την άλλη, πανέμορφες όλες τους, πρέπει να τις δοκιμάσεις όλες! Οι πιο συχνές μας επιλογές είναι:

Κοντινές στη Νικήτη παραλίες

Καστρί – στα 2 χιλιόμετρα

Καστρί  Μία όχι και τόσο γνωστή παραλία της Σιθωνίας, ανάμεσα στη Νικήτη και τον Αι Γιάννη. Αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους που καταλήγουν στο ακρωτήρι Καστρί με το χαρακτηριστικό νησάκι. Τα νερά είναι καθαρά, ρηχά και ο βυθός είναι αμμώδης. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, αν και θα πρέπει να βρείτε το στενό δρομάκι που οδηγεί στην παραλία. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, οπότε αν θέλετε ομπρέλα ή ξαπλώστρα θα πρέπει να φέρετε το δικό σας εξοπλισμό.

  Η περιοχή θεωρείται από πολλούς αρχαιολόγους ότι ήταν η τοποθεσία στην οποία βρισκόταν η αρχαία πόλη Γαληψός που αναφέρεται στον Ηρόδοτο. Σίγουρα πάντως υπήρχε αρχαίος οικισμός καθώς υπάρχουν υπολείμματα οχυρώσεων στο νησάκι ενώ πιο κάτω, κοντά στον Αι Γιάννη, έχει βρεθεί αρχαίο νεκροταφείο.

Χρήσιμες Συμβουλές

  Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός στενού δρόμου. Για να τον βρείτε ακολουθήστε τον παλιό επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από την Νικήτη στον Αι Γιάννη.

  Ο δρόμος οδηγεί στον έναν από τους δύο κολπίσκους της παραλίας. Αν θέλετε να πάτε στον άλλον προτιμήστε με κολύμπι καθώς η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι δύσκολη. Μπορείτε να επισκεφτείτε το νησάκι ακόμη και με τα πόδια αν βρείτε το αρχαίο μονοπάτι που τώρα είναι βυθισμένο στο νερό.

  Είναι μια καθαρά οικογενειακή παραλία, χωρίς beach bar και ναυταθλητικές δραστηριότητες. Ηρεμία!!!!

  Γενικά η παραλία δεν είναι τόσο γνωστή. Είναι σχετικά μικρή οπότε είναι πιθανόν κάποιες μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου να μην βρείτε χώρο να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας.

Άι-Γιάννης – στα 4 χιλιόμετρα

  Μία πολύ όμορφη, ανοιχτή περιοχή της Νικήτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η παραλία έχει βελούδινη αμμουδιά και μεγάλο μήκος και πλάτος. Τα νερά είναι σμαραγδί! Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι έχει πλάκα στο μεγαλύτερο μήκος της, αλλά αυτό δεν ενοχλεί και πολλούς που την προτιμούν για τη μοναδικότητά της. Παλαιότερα είχε φημισμένο beach bar και δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες, συναυλίες κλπ. Σήμερα έχει αγοραστεί από εταιρεία που θα κτίσει resort και όλα τα σχετικά και δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα υποτυπώδες beach bar στην παραλία και μια καντίνα ψηλά στο βράχο.

  Σε παλαιότερες πιο «ηρωικές» εποχές, υπήρχε εκεί camping που το διαχειριζότανε εταιρία λαϊκής βάσης. Σήμερα, η περιοχή παραμένει «αναξιοποίητη» και άρα ελεύθερη για το κοινό. Το πώς θα καταλήξει μετά την αξιοποίησή της παραμένει άγνωστο αν και προβλέψιμο, μιας και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο απλός επισκέπτης είναι πάντα ο χαμένος. Επισκεφτείτε την πριν την κάνουν αγνώριστη!

Χρήσιμες Συμβουλές

  Η παραλία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο ενώ υπάρχει άφθονος χώρος πάρκιγκ. Στην έξοδό σας για τον κεντρικό δρόμο, από τον χωματόδρομο δώστε ιδιαίτερη προσοχή γιατί λόγω της κατηφορικής ευθείας, τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

  Αν δεν στρίψετε προς την παραλία, υπάρχει στα διακόσια μέτρα δεξιά ένα μικρό αναψυκτήριο. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της παραλίας του Αι Γιάννη προς τα βόρεια αλλά και την ακτογραμμή της Σιθωνίας που συνεχίζει νότια προς τον Νέο Μαρμαρά.

  Στα δυτικά της ακτής, μπορείτε να επισκεφτείτε το νησάκι «Καστρί». Είναι τόσο κοντά στην ακτή που από ορισμένα σημεία είναι προσβάσιμο ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσει κανείς.

 Κοβιός – στα 5 χιλιόμετρα

Κοβιός  Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, όχι πολύ βαθιά και διατηρούν μία δροσερή θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό. Η θάλασσα παραμένει συνήθως χωρίς κυματισμό ακόμη και όταν φυσάει. Η ψιλή και βελούδινη άμμος προσφέρεται για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας. Η βραχώδης ακτογραμμή πριν από την παραλία προσφέρεται για εξερεύνηση του βυθού και για ερασιτεχνικό ψαροτούφεκο.

Χρήσιμες Συμβουλές

 Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από ένα κατηφορικό μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια. Αν έχετε κινητικά προβλήματα ή πολύ μικρά παιδιά, προτιμήστε το δρόμο του ξενοδοχείου «Μακεδνός», 500μ πιο κάτω.

 Η θάλασσα είναι εξαιρετική και ζεστή αργά το απόγευμα. Τότε μπορείτε να απολαύσετε και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σιθωνίας.

  Ο κόλπος βοηθά να κρατηθούν ζεστά τα νερά ακόμη και τον Μάιο-Ιούνιο ή αργά το Σεπτέμβριο. Η παραλία είναι ελεύθερη. Στα νότια του κόλπου υπάρχει η οργανωμένη παραλία του ξενοδοχείου «Μακεδνός» και ένα beach bar.

Σπαθιές

  Είναι μία σχετικά άγνωστη παραλία που όμως προσφέρει μία εκπληκτική σύνθεση από βράχους, θάλασσα και πεύκα. Βρίσκεται στα νότια της παραλίας της Καλόγριας και αποτελείται από δύο κολπίσκους. Στον πρώτο κολπίσκο, η ακτογραμμή είναι κυρίως βραχώδης και υπάρχει μόνο μία μικρή αμμουδερή παραλία στο νότιο ανατολικό άκρο του. Ο δεύτερος κολπίσκος σχηματίζει μία μεγαλύτερη παραλία με ρηχά ζεστά νερά.

Χρήσιμες Συμβουλές

  Η μικρή παραλία στις Σπαθιές είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Από την Καλόγρια συνεχίστε ευθεία. Οι Σπαθιές είναι αμέσως μετά. Αν έρχεστε από τον κεντρικό δρόμο Νικήτης-Ν. Μαρμαρά, στρίψτε δεξιά όταν δείτε την πινακίδα που λέει «Ακτή Σπαθιές».

  Στη μικρή παραλία ο χώρος για παρκάρισμα είναι περιορισμένος. Η μεγάλη παραλία δεν έχει εύκολη πρόσβαση. Ουσιαστικά θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά και να πάτε με τα πόδια, εκτός αν έχετε αυτοκίνητο 4Χ4.

  Τα νερά είναι ήρεμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Τα βράχια προσφέρονται για βουτιές και εξερεύνηση. Η παραλία είναι μόνο για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Δεν υπάρχουν καφετερίες, εστιατόρια, καντίνες κλπ.

Ακτή Καλογριάς

  Μία ακόμη υπέροχη παραλία της Χαλκιδικής, πέντε χιλιόμετρα από τη Νικήτη. Διαθέτει μεγάλο μήκος ακτής που φημίζεται για τη βελούδινη άσπρη άμμο της. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η μικρή βραχονησίδα στη μέση περίπου του κόλπου της Καλόγριας. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, ενώ στο βόρειο κυρίως μέρος υπάρχει οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και beach bar.

Χρήσιμες Συμβουλές

  Η παραλία είναι φυσικά ελεύθερη. Θα πληρώσετε μόνο αν χρησιμοποιήσετε κάποια ξαπλώστρα αν και υπάρχει άφθονος χώρος για να στήσετε το δικό σας εξοπλισμό.Μπορείτε να κολυμπήσετε άνετα ως το νησάκι. Τα νερά είναι σχετικά ρηχά.

  Υπάρχει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι η παραλία είναι εξαιρετικά δημοφιλής και άρα στις ώρες αιχμής μπορεί να μην βρείτε να παρκάρετε. Προτιμήστε λοιπόν απογευματινές ή πρωινές ώρες αν σας είναι δυνατόν.

Στο νότιο τμήμα της παραλίας τα νερά είναι πιο ρηχά και άρα καλύτερα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ελιά

  Πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλο μήκος ακτής πολύ καθαρά νερά και όχι ευρύτερα γνωστή στους επισκέπτες. Η παραλία είναι αμμουδερή, στενή και σε χαμηλότερο επίπεδο από το δρόμο. Τα πεύκα κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από την παραλία δημιουργώντας μία δραματική αίσθηση.

Χρήσιμες Συμβουλές

  Υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος κατά μήκος της παραλίας από το ύψος του Athena Palace μέχρι και τα Λαγόμανδρα. Όμως το parking είναι δύσκολο, καθώς στο μεγαλύτερο μήκος της ακτής υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν δημιουργήσει ιδιωτικά parking.

  Η παραλία είναι στενή στο μεγαλύτερο μέρος της. Αν θέλετε περισσότερο χώρο, προτιμήστε το βόρειο κομμάτι της παραλίας πριν το Athena Palace και τη «Μικρή Ελιά» ακριβώς πριν τα Λαγόμανδρα.

  Η παραλία είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το δρόμο. Μπορείτε να κατεβείτε από μονοπάτια και σκαλοπάτια που υπάρχουν σε πολλά σημεία. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

Λαγόμανδρα

  Μία πολύ όμορφη παραλία περισσότερο κοντά στον Νέο Μαρμαρά παρά στη Νικήτη. Ένα μικρό δάσος από πεύκα που υπάρχει ακριβώς δίπλα στην παραλία προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο ενώ διαθέτει πολλές ευκολίες με συνέπεια να παίρνει κάθε χρόνο γαλάζια σημαία.

Χρήσιμες Συμβουλές

  Η παραλία έχει δύο τμήματα που χωρίζουν από ένα μικρό ακρωτήρι. Το βόρειο τμήμα είναι πιο οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες από τα γειτονικά ξενοδοχεία. Στο νότιο υπάρχουν εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.Αν σας ενοχλεί ο ήλιος, τότε μπορείτε άνετα να στήσετε τον εξοπλισμό σας κάτω από τα πεύκα. Η θάλασσα είναι ακριβώς δίπλα.

  Αν έρχεστε από Νικήτη, είναι καλό να έχετε ιδιαίτερη προσοχή στο δρόμο, καθώς υπάρχουν αρκετές απότομες στροφές και αυτοκίνητα που στρίβουν ή βγαίνουν ξαφνικά από παραδρόμους.

Τρανή Αμμούδα

Τρανή ΑμμούδαΣτην άλλη πλευρά του ποδιού, σε μια από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Σιθωνίας Χαλκιδικής, την Τρανή Αμμούδα (βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η οποία εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά περνάμε υπέροχα στην κεκλιμένη αμμουδιά. Φτάνουμε εκεί αν στη διασταύρωση έξω από τη Νικήτη συνεχίσουμε αριστερά το δρόμο προς Άγιο Νικόλαο. Μόλις δούμε τη διασταύρωση για όρμο Παναγιάς στρίβουμε αριστερά (στροφή 180ο ) και συνεχίζουμε μέχρι να βγούμε στην παραλία η οποία είναι διπλή. Τη διακόπτει ένας βράχος χωρίζοντάς την στα δυο. Η μια πιο ωραία από την άλλη. Στην πρώτη υπάρχει υποδομή με beach bar και παιχνίδια, όχι όμως και στη δεύτερη! Ότι προτιμάει κανείς. Για τη 2η ανηφορίστε το δρόμο πάνω από το μπαράκι και κάτω ξανά.

Αν είστε εκεί το μεσημέρι θα φάτε στον Αρίστο (χωρίς δεύτερη κουβέντα), Όρμος Παναγίας (Τηλ.: 2375031420, Κιν.: 6977252019

Λαγονήσι

Περίπου 5 χλμ πριν τη Βουρβουρού, περνώντας τον Όρμο Παναγιάς και μόλις φτάσετε ανατολικά του ποδιού της Σιθωνίας αφού συνεχίσετε περίπου στο 1 χιλιόμετρο θα βρείτε το πρώτο δρόμο προς τα αριστερά . Ακολουθώντας το δρόμο αυτό θα κατευθυνθείτε βορειοανατολικά για 500 μέτρα για να συναντήσει μια διασταύρωση. Είναι προτιμότερο ν’ ακολουθήσετε τον τρίτο δρόμο (χωματόδρομος) προς τα δεξιά και στα 400 μέτρα θα συναντήσετε την παραλία Λαγονήσι. Blue lagoon! Όταν πρωτοπήγαμε μείναμε έκπληκτοι! Μόλις που ξεπερνά τα 400 μέτρα σε μήκος με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, ρηχά, παραλία με ψιλή άμμο, στενή στο μεγαλύτερο μέρος της με 5-6 ψηλά πεύκα δίπλα στα 2 μικρά ξενοδοχεία που υπάρχουν εκεί πάνω στο κύμα. Στη νότια και δυτική πλευρά της παραλίας, μια πολύ μικρή βραχώδης χερσόνησος, δημιουργούν ένα πολύ γραφικό και ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο. Δυστυχώς κι εδώ μπήκαν οι μπουλντόζες πέρσι και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η μοίρα της!

Πολύς κόσμος, πρόβλημα στο παρκάρισμα και προς το παρών μη οργανωμένη.

Λαγονήσι

Και λίγο πιο μακριά………

ΒουρβουρούΤριστινίκα

Παραθεριστικός οικισμός με πάλλευκη αμμουδιά, καταπράσινες πλαγιές, που φτάνουν μέχρι τα διάφανα νερά, και πολυτελείς εξοχικές βίλες! Ακολουθώντας το δρόμο από τον Όρμο Παναγιάς, ανάμεσα στα πεύκα, η θέα είναι μαγευτική! Το πρώτο πράγμα που θα συναντήσεις είναι το Λιβάρι, μια ήρεμη και ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζεται απ’ τη θάλασσα με μια λωρίδα γης πνιγμένη στα πεύκα, ενώ σε μικρή απόσταση από την ακτή ένα σύμπλεγμα νησιών, με σημαντικότερο το Διάπορο, ενδείκνυται για μπάνιο -μπορείς να φτάσεις νοικιάζοντας κάποιο βαρκάκι! Κατά μήκος της Boυρβουρούς θα βρεις πολλές κρυμμένες παραλίες και κολπίσκους (Βουρβουρού, Λιβάρι, Ξιφάρα, Καρύδι, Μπάρα, Φάβα), ήσυχους ακόμη και το καλοκαίρι!

Αρμενιστής

Πρόκειται για το πιο φημισμένο κάμπινγκ της Χαλκιδικής, με πλήρως οργανωμένες εγκαταστάσεις (αντίσκηνα, τροχόσπιτα, τροχοβίλες, ταβέρνα,minimarket, κινηματογράφο, γήπεδα beachvolley, τένις κ.λπ.), δυνατό beachbar, οργανωμένη αμμουδερή παραλία και κρυστάλλινα νερά. Στα plus τα ποικίλα events που διοργανώνει! (Τηλ. 23750 91487, www.armenistis.com.gr)

ΚαβουρότρυπεςΠιο νότια του Αρμενιστή, οι παραλίες που διαδέχονται η μια την άλλη, διαγωνίζονται σε ομορφιά! Καβουρότρυπες, Πλατανίτσι, Καλαμίτσι, Κριαρίτσι και συνεχίζοντας προς Μαρμαρά, Πόρτο Κουφό, Τορώνη, Τριστινίκα… Μαρμαράς…… Καταλύματα κάθε κατηγορίας και camping κάθε τόσο να σου θυμίζουν να τα διαλέξεις για τη διαμονή σου! Αν και τα χιλιόμετρα είναι αρκετά (από Νικήτη και πάλι πίσω γύρω στα 110), ο γύρος του δεύτερου ποδιού χαρίζει μοναδικά τοπία, εικόνες που θα τις θυμάσαι δεμένες με το καλοκαίρι που πέρασες.

Αξιοθέατα Σιθωνίας

Το παραδοσιακό χωριό του Παρθενώνα

Το συγκρότημα Πόρτο Καρράς

Το κάστρο και ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην Τορώνη

Το φυσικό λιμάνι του Πόρτο Κουφό

    Πολλές ακόμα όμορφες παραλίες, camping κ.ά. σε πιο μακρινά από τη Νικήτη σημεία. Η Σιθωνία από άκρη σ’ άκρη με τα μαγευτικά καταπράσινα τοπία, τα γραφικά λιμανάκια, τους μικρούς κολπίσκους και τις χρυσαφένιες παραλίες με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς της Χαλκιδικής.

Μπορεί να σας αρέσουν…

Μια μέρα στις λίμνες – στη γαλήνη των Πρεσπών.

Μια μέρα στις λίμνες – στη γαλήνη των Πρεσπών.

2.30 ώρες road trip από τη Βέροια ( μέσα και μια στάση για ξεμούδιασμα πάνω από τη Φλώρινα) κι έφτασες στις όχθες της Μικρής Πρέσπας!
Στην κατηφοριά προς τη λεκάνη της λίμνης το μάτι απλώνεται στα απέραντα χωράφια φασολιών που σταματούν εκεί που αρχίζουν οι παρόχθιοι καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια όπου βόσκουν οι πιο ευτυχισμένες αγελάδες!

Διαβάστε Περισσότερα
Αρναία – Η «κυρία» της ορεινής Χαλκιδικής

Αρναία – Η «κυρία» της ορεινής Χαλκιδικής

Την ορεινή Χαλκιδική να μην την υποτιμάτε. Ούτε το χειμώνα. Υπέροχες διαδρομές και χωριά που είναι καιρός να βάλετε στο πρόγραμμα, με την Αρναία να φιγουράρει πρώτη στη σειρά. Πανέμορφη, χτισμένη στα 600μ. στους πρόποδες του Χολομώντα, ή κατά το παρελθόν Λιαρίγκοβη,  διατηρεί μέχρι σήμερα και το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και είναι το πιο όμορφο χωριό της Χαλκιδικής.

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια