Αποσκευές στο αεροσκάφος

άρθρο από gregory

1 Ιουλίου 2022

     Πριν ταξιδέψετε φροντίστε να είστε ενήμεροι για το τι ισχύει σχετικά με τις αποσκευές ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως! Αναζητήστε κάθε φορά ανάλογα με την αεροπορική εταιρία με την οποία ταξιδεύετε τους κανονισμούς που ισχύουν. Οι περισσότερες εταιρίες στο εισιτήριο περιλαμβάνουν μόνο χειραποσκευή και ζητούν επιπλέον χρέωση για βαλίτσα.

Χειραποσκευές – Οικονομική Θέση

    Μπορείτε να μεταφέρετε 1 χειραποσκευή μέσα στην καμπίνα των επιβατών, με μέγιστο βάρος 8 κιλά και διαστάσεις 55εκ. μήκος Χ  μέχρι 40εκ. ύψος Χ μέχρι 25εκ. πλάτος. Αυτές οι διαστάσεις περιλαμβάνουν τροχούς, λαβές, πλαϊνές τσέπες κ.λπ.  Μπορείτε να μεταφέρετε μέχρι 2 χειραποσκευές (1 χειραποσκευή και 1 σακίδιο πλάτης), εκ των οποίων η δεύτερη είναι συνήθως δωρεάν.

Σημαντική Παρατήρηση:

Λόγω του περιορισμένου χώρου αποθήκευσης χειραποσκευών μπορεί να σας ζητηθούν τα ακόλουθα:

  Να παραδώσετε την αποσκευή σας για μεταφορά στο αμπάρι του αεροσκάφους, ακόμα και αν είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, όταν κριθεί απαραίτητο. Η διαδικασία αυτή, θα γίνει κατά την επιβίβασή σας στο αεροσκάφος, θα σας δοθεί αποδεικτικό μεταφοράς, δεν θα υπάρξει χρέωση και θα την παραλάβετε από τον ιμάντα παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο του προορισμού σας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να φροντίσετε να αφαιρέσετε από την αποσκευή σας αντικείμενα ακατάλληλα για μεταφορά στο αμπάρι (π.χ. laptop, κάμερες κλπ.) πριν την παραδώσετε.

  Να τοποθετήσετε την χειραποσκευή σας, ή την τσάντα με το laptop σας ή την προσωπική σας τσάντα ή τις σακούλες με τις αγορές από τα καταστήματα του αεροδρομίου, κάτω από το μπροστινό σας κάθισμα.

  Αν η χειραποσκευή σας κριθεί υπερμεγέθης, τοποθετούμενη στα ειδικά πλαίσια μέτρησης (baggage sizers) που υπάρχουν διαθέσιμα σε όλες τις εξόδους αναχώρησης, θα σας ζητηθεί να την παραδώσετε επίσης για μεταφορά στο αμπάρι του αεροσκάφους. Σε αυτήν τη περίπτωση, θα σας δοθεί αποδεικτικό μεταφοράς και θα την παραλάβετε από τον ιμάντα παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο του προορισμού σας όμως, θα υπάρξει η ανάλογη χρέωση εφόσον είναι επιπλέον της δωρεάν μεταφοράς, ανάλογα με το εισιτήριό σας. Θα πρέπει να φροντίσετε να αφαιρέσετε από την αποσκευή σας αντικείμενα ακατάλληλα για μεταφορά στο αμπάρι (π.χ. laptop, κάμερες κλπ.) πριν την παραδώσετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! Απαγορεύεται η μεταφορά αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σωματικές βλάβες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

  • Όπλα και γενικά κάθε αντικείμενο που είναι, ή φαίνεται ότι είναι ικανό να τραυματίσει, όπως: κατασκευαστικά μέρη πυροβόλων όπλων, αντίγραφα και απομιμήσεις όπλων όπως αεροβόλα παιχνίδια και παντός είδους πιστόλια και όπλα με σκάγια, εκτοξευτήρες κάθε είδους, ψαροντούφεκα και οποιαδήποτε συσκευή αναισθητοποίησης και ηλεκτροσόκ.
  • Αιχμηρά και κοφτερά αντικείμενα κάθε είδους και υλικού, που είναι ικανά να τραυματίσουν, όπως: σουγιάδες, στιλέτα, μαχαίρια, τσεκούρια, βέλη, νυστέρια, ψαλίδια, και γενικά κάθε επαγγελματικό ή οικιακό εργαλείο, βελόνες πλεξίματος, σετ μανικιούρ κ.λπ..
  • Κάθε μη αιχμηρό αντικείμενο που είναι ικανό να τραυματίσει, όπως: αθλητικά ρόπαλα, ράβδοι, μπαστούνια και ρακέτες κάθε είδους, κουπιά, στέκες μπιλιάρδου, καλάμια ψαρέματος, εξοπλισμός πολεμικών τεχνών.

  Aν εντοπιστούν τέτοια αντικείμενα, παρακρατούνται από το αεροδρόμιο και η εταιρεία δε φέρει ευθύνη παράδοσής τους στους επιβάτες, ούτε τίθεται θέμα αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας. H μεταφορά τέτοιων αντικειμένων επιτρέπεται μόνο στις αποσκευές που παραδίδονται στον έλεγχο εισιτηρίων.

Μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών 

   Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, περιορίζονται πλέον οι ποσότητες των προϊόντων σε υγρή μορφή που επιτρέπεται να μεταφέρετε στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους (π.χ. νερό, ποτά και αναψυκτικά, ζελέ, κρέμες, αλοιφές, κόλλα, λοσιόν, αρώματα, σαμπουάν, λακ μαλλιών, μάσκαρα, λιπ-γκλος, οδοντόπαστας, αφρός ξυρίσματος, σπρέι, υγρό φακών επαφής, λάδι και λοιπά αντικείμενα παρόμοιας υφής).

  Ο παρών κανονισμός λειτουργεί συμπληρωματικά στους ισχύοντες κανονισμούς για τα απαγορευμένα προς μεταφορά στην καμπίνα επιβατών αντικείμενα και προϊόντα και αφορά τον περιορισμό των υγρών που μεταφέρονται στις χειραποσκευές σας μόνο. Δεν ισχύει για τις αποσκευές που παραδίδονται κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων.

  Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή σας στα αεροδρόμια που ισχύει ο παρόν κανονισμός.

Τι επιτρέπεται να μεταφέρετε στην χειραποσκευή σας:

   Υγρά σε δοχεία χωρητικότητας μέχρι 100 ml ανά συσκευασία. Οι συσκευασίες αυτές θα πρέπει να χωρούν σε μία διαφανή επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα, μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου. Επιτρέπεται μία μόνο τέτοια σακούλα ανά επιβάτη, που θα πρέπει να είναι κλειστή και θα παραδίδεται ξεχωριστά στον Έλεγχο Χειραποσκευών για εξέταση. Καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε παραδιδόμενη αποσκευή. Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές. Μπορεί όμως να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι είναι απαραίτητα για το ταξίδι.

  Αγοραζόμενα είδη από τα καταστήματα των αεροδρομίων (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών). Αυτά τα είδη θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδική σφραγισμένη σακούλα, η οποία θα διατίθεται από τα εν λόγω καταστήματα και την οποία δεν πρέπει να ανοίξετε προτού περάσετε τον έλεγχο χειραποσκευών, αλλιώς το περιεχόμενό της μπορεί να κατασχεθεί στο Σημείο Ελέγχου. Εάν πρόκειται να κάνετε μετεπιβίβαση σε άλλο αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία μην ανοίξετε τη σακούλα πριν το Σημείο Ελέγχου στο αεροδρόμιο μετεπιβίβασης ή στο τελευταίο αεροδρόμιο, εφόσον περνάτε από περισσότερους του ενός σταθμού μετεπιβίβασης. Όλα αυτά τα υγρά είναι επιπλέον των προαναφερθεισών ποσοτήτων στην επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα.

Μερικοί ταξιδιώτες λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις για τις αποσκευές τους – κάποιες ακριβές:

  • Για να εντοπίσουν γρήγορα τις τσάντες τους κατά την παραλαβή αποσκευών, μπορούν να κουμπώσουν εξωτερικά beepers που μπορούν να ενεργοποιηθούν από μακριά.
  • Άλλοι τοποθετούν συσκευές παρακολούθησης GPS μέσα στις αποσκευές τους που υποδεικνύουν τη θέση τους—χρήσιμο σε περίπτωση απώλειας ή εσφαλμένης δρομολόγησης.

Εάν η αποσκευή σας δεν παραδοθεί κατά την παραλαβή αποσκευών, είναι σημαντικό να υποβάλετε μια αναφορά απώλειας της αποσκευής στην αεροπορική εταιρεία ή στην αντίστοιχη υπηρεσία του αεροδρομίου, πριν φύγετε από το αεροδρόμιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σας συμβουλεύουμε να ανατρέξτε στις σελίδες των αεροπορικών εταιρειών.

Μπορεί να σας αρέσουν…

Διαμονή

Διαμονή

Πώς διαλέγω ξενοδοχεία; Ποιος τύπος δωματίου με βολεύει;

      Όσο ευχάριστη κι αν είναι η προετοιμασία ενός ταξιδιού δεν παύει να είναι ταυτόχρονα και λιγάκι αγχωτική όταν έρχεται η ώρα να κλείσουμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Κάτι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη και την ευόδωση του ταξιδιού. Τι πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν για να περιορίσετε όσο γίνεται τις παρεξηγήσεις ή τις δυσάρεστες εκπλήξεις;

Διαβάστε Περισσότερα
Τα έγγραφα που χρειάζεστε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Τα έγγραφα που χρειάζεστε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

     Αν είστε υπήκοος της ΕΕ, δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός της Ζώνης Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.).

Διαβάστε Περισσότερα
Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας

Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας

         Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται δωρεάν από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και προσφέρει το δικαίωμα δωρεάν, επείγουσας ιατρικής περίθαλψης στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Η έκδοση ΕΚΑΑ συστήνεται τόσο για όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα όσο και υγιείς ταξιδιώτες εντός της ΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.