Πώς διαλέγω ξενοδοχεία; Ποιος τύπος δωματίου με βολεύει;
Όσο ευχάριστη κι αν είναι η προετοιμασία ενός ταξιδιού δεν παύει να είναι ταυτόχρονα και λιγάκι αγχωτική όταν έρχεται η ώρα να κλείσουμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Κάτι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη και την ευόδωση του ταξιδιού. Τι πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν για να περιορίσετε όσο γίνεται τις παρεξηγήσεις ή τις δυσάρεστες εκπλήξεις;
Πώς αξιολογούνται τα ξενοδοχεία;
Τι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα ξενοδοχείο είναι πέντε αστέρων; Ποιος αποφασίζει ποια θα είναι η κατηγορία του ξενοδοχείου που επισκεπτόμαστε; Τι διαφορά έχει το ξενοδοχείο των πέντε αστέρων από εκείνο των τεσσάρων; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φαντάζεστε.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα ένα διεθνές πρότυπο κατάταξης ξενοδοχείων. Με αστέρια, διαμάντια ή κλειδιά, αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα χρησιμοποιεί δικό της σύστημα με αποτέλεσμα να μην είμαστε σίγουροι ποτέ για το τι αντίκρισμα έχει η κάθε κατηγορία. Μπορεί, π.χ. ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων σε μια χώρα να είναι καλύτερο από ένα τεσσάρων σε μια άλλη.
Η προσπάθεια εναρμόνισης των κανόνων τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στην δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης, του Hotelstars Unionπου τέθηκε σε ισχύ το 2010 σε ορισμένες χώρες και αργότερα σε περισσότερες (Ελλάδα (2013)
Το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Hotelstars βασίζεται σε σύστημα ταξινόμησης με πέντε αστέρια και ένα Superior σήμα για έξτρα σημαία. Αντί για ένα ελάχιστο μέγεθος δωματίου και εγκαταστάσεις ντους (π.χ. μια μπανιέρα σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων), υπάρχει ένας κατάλογος των κριτηρίων με 21 προσόντα που περιλαμβάνει 270 στοιχεία, όπου μερικά είναι υποχρεωτικά για ένα αστέρι και άλλα προαιρετικά. Η κατάταξη έχει ως εξής:
|
|
|
|
|
Ενδεικτικά ο κατάλογος κριτηρίων εδώ : (https://www.hotelstars.eu/greece/criteria/)
Στην ουσία, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε οπωσδήποτε είναι το εξής: Σε κάθε περίπτωση τα ξενοδοχεία αξιολογούνται με βάση τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αλλά και την ποιότητα αυτών. Πριν ταξιδέψετε φροντίστε να ενημερωθείτε αν το ξενοδοχείο που επιλέξατε προσφέρει υπηρεσίες που θεωρείτε απαραίτητες. Εξάλλου το πρόβλημα είναι μη σας λείψει κάτι. Οι εκπλήξεις από επιπλέον παροχές που δεν ήταν αναμενόμενες είναι πάντα ευπρόσδεκτες!!! Και κάτι άλλο…… Ένα ξενοδοχείο με ένα αστέρι δεν σημαίνει με τίποτα ότι θα είναι βρώμικο ή παρατημένο. Απλά ίσως σημαίνει ότι λειτουργεί σε μικρό ή μεσαίο κτίριο με ελάχιστο προσωπικό π.χ. οικογενειακή επιχείρηση.
Βεβαιωθείτε λοιπόν, πριν κάνετε την κράτηση και όσο αυτό είναι δυνατό, ότι τα δωμάτια θα είναι καθαρά. Πώς; Διαβάζοντας όσο περισσότερα σχόλια επισκεπτών του ξενοδοχείου γίνεται, δίνοντας έμφαση στα πιο πρόσφατα. Κάντε το ίδιο με τις άλλες παροχές: πρωινό, κ.λπ.
Όσο για τους τύπους των δωματίων κι εδώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
Υπάρχουν 2 είδη κατηγοριοποίησης των δωματίων που ενδεχομένως να συναντήσετε σε ένα ξενοδοχείο ή κατάλυμα. Ο ένας είναι το είδος του δωματίου (π.χ. standard, studio, deluxe κλπ) και ο δεύτερος ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ανά περίπτωση: (μονόκλινο (single), δίκλινο (double), τρίκλινο(triple), τετράκλινα (quadruple).
Τα STANDARD δωμάτια ενός ξενοδοχείου συνήθως αντιπροσωπεύουν το βασικό τύπο δωματίου ενός ξενοδοχείου παρέχοντας τις βασικές ανέσεις.
Τα SUPERIOR δωμάτια (κάποια ξενοδοχεία χρησιμοποιούν και τον όρο executive) ορίζονται ως καλύτερα (superior) από τα standard και συνήθως υπερτερούν των standard σε μέγεθος, ποιότητα επίπλωσης και παρεχόμενων υπηρεσιών. Μια επιπλέον διαφοροποίηση που είναι αρκετά συχνή μεταξύ των superior και standard δωματίων είναι η παρεχόμενη θέα από το δωμάτιο.
Τα DELUXE δωμάτια είναι η τρίτη και ανώτερη κατηγορία δωματίων που μπορείτε να βρείτε σε ένα ξενοδοχείο τα οποία συνήθως υπερέχουν σε μέγεθος, θέα, επίπλωση, υπηρεσίες κ.λπ. από όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου.
Εκτός από τα δωμάτια σε αρκετά ξενοδοχεία παρέχονται σουίτες (suites). Οι σουίτες διαχωρίζονται σε JUNIOR SUITES και SUITES. Η Junior Suite είναι συνήθως ένα μεγαλύτερο δωμάτιο με ξεχωριστό καθιστικό όπου σε κάποιες περιπτώσεις η κρεβατοκάμαρα διαχωρίζεται με πόρτα και σε κάποιες άλλες με κάποιο διαχωριστικό το οποίο δε διαχωρίζει απόλυτα τους δύο χώρους. Η σουίτα (SUITE) η οποία είναι συνήθως ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο το οποίο έχει 2 ξεχωριστά δωμάτια (1 κρεβατοκάμαρα και 1 καθιστικό) τα οποία διαχωρίζονται με πόρτα. Πολλά ξενοδοχεία ορίζουν ως σουίτα οποιοδήποτε δωμάτιο έχει sofa ή sofa bed (καναπέ που μετατρέπεται σε κρεβάτι) οπότε θα πρέπει να το λάβετε υπ’ όψη στην επιλογή σας.
Τα Studios είναι δωμάτια τα οποία μοιάζουν στη διαρρύθμιση με τις Junior Suites άλλα είναι σαφώς πιο απλά δωμάτια από αυτές και διαθέτουν κουζίνα/κουζινάκι και εξοπλισμό για μαγείρεμα. Τον τύπο αυτό δωματίου θα το συναντήσετε συχνότερα σε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραθαλάσσια καταλύματα.
Τα Apartments είναι παρόμοια δωμάτια με τα Studios και διαθέτουν 1 ή 2 κρεβατοκάμαρες, ο αριθμός των οποίων συνήθως δηλώνεται στην περιγραφή του δωματίου (π.χ. 1 bedroom apartment, 2 bedroom apartment) και ένα καθιστικό.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι παραπάνω περιγραφές ισχύουν γενικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις η ερμηνεία των παραπάνω όρων εξαρτάται από το ξενοδοχείο, την κατηγορία του και την τοποθεσία του. Έτσι λ.χ. ένα standard δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων ενδέχεται να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες από ένα superior ενός ξενοδοχείου 3 αστέρων.
Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγοριοποίηση σε μονόκλινο (single), δίκλινο (double), τρίκλινο(triple), τετράκλινα (quadruple), να προσθέσουμε ότι επίσης υπάρχει η διαφοροποίηση μεταξύ του double room (δίκλινο δωμάτιο με ένα διπλό κρεβάτι) και του twin room (δίκλινο δωμάτιο με δύο μονά κρεβάτια). Αν το ξενοδοχείο δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι το δίκλινο δωμάτιο θα έχει συγκεκριμένους τύπους κρεβατιών τότε στην περιγραφή του τύπου δωματίου θα αναφέρεται ο όρος double/twin. Εσείς μπορείτε να δηλώσετε την προτίμηση σας αλλά η εξυπηρέτησή σας εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα την ημερομηνία που θα πραγματοποιήσετε το check in.
Στο δίκλινο δωμάτιο μπορεί να συναντήσετε κάποιες διαφοροποιήσεις όπως π.χ. double for single use το οποίο είναι ουσιαστικό ένα δίκλινο δωμάτιο το οποίο παρέχεται σε χαμηλότερη τιμή (ενδιάμεση συνήθως μεταξύ του κανονικού μονόκλινου και του κανονικού δίκλινου) για αποκλειστική χρήση από 1 άτομο.
Γνώμη μου είναι ότι τα αστέρια δεν εγγυώνται την ατμόσφαιρα, τη γοητεία ή άλλα υποκειμενικά κριτήρια που σε κάνουν να θυμάσαι για πολύ καιρό μετά πόσο ευχαριστήθηκες τη διαμονή σου σε ένα ξενοδοχείο. Γι’ αυτό, όποτε μπορείτε, συμβουλευτείτε φίλους που εμπιστεύεστε την κρίση τους, και έμειναν σε κάποιο ξενοδοχείο στον τόπο που σκοπεύετε να επισκεφτείτε. Είναι ασφαλέστερο! Και μετά πείτε το και σε μας, παρακαλώ! Γι’ αυτό είμαστε εδώ! Και για να το διαδώσουμε…!
0 Σχόλια