Οι εκδρομές του Σαββατοκύριακου προσφέρουν ξεκούραση και ανάταση ψυχική! Όσο να ‘ναι, τα χρειαζόμαστε και τα δυο για να «βγάλουμε» το διάστημα μέχρι την επόμενη εξόρμηση.
Η πρότασή μας: Ανακαλύψτε τη Βέροια! Και την γύρω περιοχή (το γύρω, περιλαμβάνει πολλές-πολλές ακόμα επιλογές!). Εμείς μένουμε Βέροια! Άρα κάτι παραπάνω ξέρουμε για να σας ξεναγήσουμε στην πόλη μας!
Εν ολίγοις, η Βέροια είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με αναφορές στο Θουκυδίδη αλλά και πολύ σημαντική πόλη (η δεύτερη σημαντικότερη μετά την Πέλλα) του βασιλείου του Φιλίππου Β’, της Μακεδονίας. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και στην πόλη έχει διδάξει και ο Απόστολος Παύλος. Πλούσια η ιστορία και τα αξιοθέατά της λοιπόν. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της.
Τι αξίζει να δει κανείς στην πόλη
Πρώτα ξεκινήστε από τις γραφικές, παλιές συνοικίες της εκατέρωθεν του Τριπόταμου: Βολτάρετε στα καλντερίμια της Κυριώτισσας, της χριστιανικής συνοικίας της πόλης, με τα ανακαινισμένα αρχοντικά αλλά και νέα σπίτια με τα σαχνισιά, χτισμένα στα πρότυπα των παραδοσιακών. Το αρχοντικό Σαράφογλου (μέσα 18ου αι. ) έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί σαν λαογραφικό μουσείο, δείγμα παραδοσιακού βεργιώτικου σπιτιού. Δυστυχώς κλειστό στο κοινό, εκτός από κάποιες εκδηλώσεις του καλοκαιριού! Πίσω από τους ψηλούς αυλόγυρους και ανάμεσα στα σπίτια ξεπροβάλλουν κάθε τόσο βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Ανηφορίστε προς το σημείο αναφοράς της πόλης, την Πλατεία Ωρολογίου (ή Ρακτιβάν) με το πρώην Δικαστικό Μέγαρο, κτίσμα από την εποχή που η πόλη ήταν υπό το καθεστώς των Οθωμανών. Εδώ έγινε η παράδοση της πόλης από τον Τούρκο διοικητή στον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου 1912. Της ίδιας περιόδου και το κτήριο του Δημοτικού σχολείου στην πλατεία Ωρολογίου, με το Μεντρεσέ Τζαμί στη μια πλευρά του και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην άλλη! Από το σημείο αυτό δίδαξε ο Απόστολος Παύλος το λόγο του Χριστού, και σήμερα το επισκέπτονται μεγάλος αριθμός πιστών.
Περάστε στην εβραϊκή συνοικία, στην περιοχή Μπαρμπούτα, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και λαϊκά σπίτια, πλάι στον Τριπόταμο. Πάρτε το δρόμο στα δεξιά της πλατείας Ωρολογίου (καθώς κοιτάτε το παλιό δικαστικό μέγαρο) και περάστε κάτω από τη στοά στην ανοικτή αυλή της συνοικίας. Στο βάθος της θα δείτε το πέτρινο κτήριο της παλιάς Εβραϊκής συναγωγής (Χάβρα) με τον πλούσιο και περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο, μέσα στην οποία διασώζεται ακόμη το Μικβέ (θρησκευτικός λουτρώνας). Δυο-τρία όμορφα ξενοδοχεία λειτουργούν εδώ, πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον. Προς τη γέφυρα, τρία υπέροχα αρχοντικά, αναστηλωμένα, με τα έντονα χρώματά τους στους τοίχους, καμαρώνουν στο πράσινο φόντο της παραποτάμιας χλωρίδας. Είναι: το Αρχοντικό Τσαρτσάνη (κτίστηκε το 1872 και εδώ έμενε η οικογένεια ενός εβραίου αρχιερέα). Στεγάζει τον Όλγανο σήμερα. Δίπλα του το Αρχοντικό Αναστασίου, οικία του ραβίνου, τελευταίο σπίτι της εβραϊκής συνοικίας. Απέναντι το Αρχοντικό Μπέκα, σε ρυθμούς Μπαρόκ και Ροκοκό, που ανήκε σε πλούσιο έμπορο εβραϊκής καταγωγής. Το εξωτερικό του κοσμείται με αυθεντικές τοιχογραφίες, διατηρημένες σε άριστη κατάσταση. Σήμερα, είναι δημοτική ιδιοκτησία.
Περάστε από τη γέφυρα της Χάβρας και στρίψτε δεξιά. Βαδίστε μέχρι την επόμενη γέφυρα «Καραχμέτ», το μοναδικό χαρακτηριστικό δείγμα από τα πέτρινα γιοφύρια της πόλης που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας(έχει βέβαια χάσει τα πέτρινα κιγκλιδώματά της)!. Περάστε απέναντι και ανηφορίστε μπροστά από τα «12 Γράδα» (Σοφού 11 & Δημοσθένους 2331100112 http://www.12grada.gr/) . Δεν κάνετε και μια στάση εδώ για καφεδάκι, κρασάκι ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας; Τα Γράδα θα σας καλοταΐσουν επίσης!
Πιο πάνω στα αριστερά, η συνοικία της Παναγίας Δεξιάς, με τα στενά δρομάκια δίπλα στο ποτάμι, στερείται φροντίδας δυστυχώς. Αποπνέει όμως πιστά τον αέρα της εποχής που τα σπίτια της έσφυζαν από ζωή! Ευθεία μπροστά μας η οδός Κεντρικής, η παλιά αγορά της πόλης. Κι ο ιστορικός πλάτανος, ετών 700 και βάλε!
Σε εκείνο το σημείο θα δείτε την Παλιά Μητρόπολη- το Χουνκιάρ Τζαμί( 11ος αι.) όπως ονομάστηκε όταν απέκτησε το μιναρέ. Ο σημαντικότερος από τους δεκάδες βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς που δίνουν στην πόλη το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ» άνοιξε ξανά για το κοινό τη χρονιά που πέρασε, ύστερα από πολυετείς εργασίες αναστύλωσης. Να μπείτε μέσα οπωσδήποτε!
Κατάλοιπα της τουρκικής κυριαρχίας τα πολυάριθμα τζαμιά. Το σύνολο των τζαμιών στη Βέροια ήταν 14. Πολλά ήταν και τα δημόσια τουρκικά λουτρά, τα χαμάμ. Στην πόλη διατηρήθηκαν ορισμένα κτίσματα, όπως τα Δίδυμα Λουτρά του Σινάν του Αλατά. Από την Παλιά Μητρόπολη κατευθυνθείτε προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, ένα σύμπλεγμα πεζόδρομων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών καταστημάτων και πλήθος café/bar (πολλά προσφέρουν και πρόχειρο φαγητό) αλλά και κάποια ταβερνάκια.
Η οδός Μητροπόλεως, με τα πλακόστρωτα τμήματα της ρωμαϊκής οδού, κατηφορίζει από την πλατεία Ωρολογίου προς το κέντρο περνώντας από το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου. Το 110 χρονών κτίριο μέχρι το 1996 λειτουργούσε σαν γυμνάσιο αρρένων (ακριβώς από κάτω του λειτουργεί υπόγειο parking). Πίσω του, η βραβευμένη Δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας. Πιο κάτω, η οδός Ελιάς καταλήγει φυσικά στην πλατεία Ελιάς (διαχρονικό σημείο ραντεβού των πάντων), με την υπέροχη θέα στον ημαθιώτικο κάμπο (παραλία τη λέμε την περιοχή οι βεροιώτες). Πιείτε τον καφέ σας εδώ, ειδικά αν είναι καλοκαίρι! Με θέα στην πόλη ή στον κάμπο. Διαλέγετε!
Σε όλη τη διαδρομή εμπορικά καταστήματα και πλήθος café. Όμορφη η βόλτα στην «παραλιακή» οδό Ανοίξεως, που ξεκινάει από δω και κατευθύνεται βόρεια προς το ναό και το πάρκο των Αγ. Αναργύρων και το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό μουσείο (οδός Aνοίξεως 27, τηλ. 23310 24972). Στον αύλειο χώρο του δεσπόζει η μαρμάρινη κεφαλή της Μέδουσας του 2ου μ.Χ. αι., υπερφυσικών διαστάσεων. Η κεφαλή ήταν εντοιχισμένη στη βόρεια πύλη του τείχους για να αποτρέπει τους εχθρούς. Στους χώρους του κάντε μια πλούσια αναδρομή στο μεγάλο παρελθόν της πόλης, από την παλαιολιθική εποχή ως και την περίοδο της Τουρκοκρατίας – (στο προαύλιο εκτίθενται κίονες, βάσεις κιόνων, επιστύλια κ.ά.), επιγραφές. Στην πορεία θαυμάζουμε το καλοδιατηρημένο αρχοντικό Βλαχογιάννη (νεοκλασικό).
Στην άλλη πλευρά της Πλατείας Ελιά, ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο Βυζαντινό Μουσείο (οδός Θωμαΐδου 26, τηλ. 25847) που στεγάζεται στον αναστηλωμένο υδρόμυλο του Μάρκου, διατηρητέο κτίριο των αρχών του 20ού αι. Βρίσκεται σε επαφή με την αρχαία οχύρωση, στα όρια της διατηρητέας περιοχής της Κυριώτισσας. Ένα επίπεδο πιο ψηλά, δεν μπορεί να μην προσέξετε τα χαρακτηριστικά οθωμανικά σπίτια που έχουν αναστηλωθεί και στολίζουν με τα έντονα χρώματά τους το κάδρο της περιοχής!
Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τις γεύσεις του τόπου: το φημισμένο βεροιώτικο ρεβανί που, αν δεν αγοράσετε στου Χοχλιούρου (Ρεβανί Βέροιας από το 1886) ή από κάποιο άλλο ζαχαροπλαστείο, θα δοκιμάσετε σίγουρα ως κέρασμα μετά το φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα. Εξαιρετικά τοπικά προϊόντα είναι και οι μαρμελάδες και ο χαλβάς του Κανδύλα. Ξεχωρίζουν η πουτίγκα και το προφιτερόλ του “Lido” στην Μητοπόλεως και η πάστα αμυγδάλου σ’ ένα από τα παλιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, τον Σερεμέτα. Παραδοσιακά πιάτα είναι ο φασουλονταβάς (γίγαντες στο φούρνο), το χοιρινό με πράσο, ο τηγανητός μπάτσιος (αλμυρό τυρί) και οι πίτες. Θα πιείτε καλό ντόπιο κρασί και τσίπουρο της περιοχής φυσικά!
Καφεδάκι θα ευχαριστηθείτε στο Βάτραχο. Και burger θεϊκά! Και κρέπες! (Καρακωστή 13, 23310 20282, https://www.facebook.com/vatraxos.gr/ ). Πολύ μικρό μαγαζάκι αλλά με ωραίο καφέ, αν θέλετε να καθίσετε έξω, το “Le petit” στη Βικέλα. Εναλλακτικά στο «Ρόδι», στον πεζόδρομο ή στην «Κιβωτό». Στον «Κοχλία» επίσης. Ωραία και για ποτάκι το βράδυ! Όλα στον πεζόδρομο του εμπορικού κέντρου!
Για φαγητό δοκιμάστε:
Ταβερνάκια/ εστιατόρια:
«Λαδόκολλα» Βικέλα 12 2331061961 (στο κέντρο/ Παρ/Σα βράδυ ζωντανή μουσική)
«Βεργιώτικο» Θωμαϊδου 2 2331074133 (δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο)
Πιο gourmet κατάσταση: «Beluga» Εληάς 14 2331072982
«12 Γράδα» Σοφού 11 & Δημοσθένους http://www.12grada.gr/ 2331100112
«Masna Restaurant», Πλατεία Ελιάς
- Κατά τη διάρκεια της απόδρασής σας στη Βέροια μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Αγίου Παταπίου, που αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας, αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας. Τον ναό του Αγίου Αντωνίου επίσης
Λίγο πιο μακριά
- Ευκαιρία να επισκεφθείτε τη Μονή Παναγίας Σουμελά που φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ( λέγεται ότι τη φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς ) από τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Η μονή βρίσκεται πάνω από το χωριό Καστανιά, που χτίστηκε από τους πρόσφυγες του Πόντου το 1951. Οι εορταστικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο εδώ συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Στα 18 χλμ. – 20΄ με το αυτοκίνητο.
- Σε κοντινή απόσταση (13 χλμ.) επισκεφθείτε τη Βεργίνα με τους Βασιλικούς Τάφους των αρχαίων Αιγών. Αν δεν έχετε ξαναπάει θα μείνετε έκπληκτοι!
- Χειμώνα αλλά και καλοκαίρι το Βέρμιο και το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι είναι σε απόσταση αναπνοής (24 χλμ. – 25′ δρόμος). Διαθέτει ξενώνες και ταβερνάκια με νόστιμα κρεατικά. Το καλό κρέας είναι άλλο ένα συν της περιοχής.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για περισσότερες λεπτομέρειες.
0 Σχόλια