Στο δρόμο της Μεσσηνιακής ακτογραμμής…. Κορώνη-Φοινικούντα- Μεθώνη

άρθρο από katerina

26 Ιουλίου 2016

  Ακολουθώντας τη μεσσηνιακή ακτογραμμή, από τη Βέργα της Καλαμάτας προς Καλαμάτα, Κορώνη και πιο νότια, μέσα σε όμορφα μεσογειακά τοπία και υπέροχες παραλίες, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις γωνιές της Μεσσηνίας με πλούσια ιστορία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και θαυμάσιες παραλίες. Ο δρόμος ακολουθεί τον κόλπο, άλλοτε πιο κοντά και άλλοτε πιο μακριά από τη θάλασσα, περνώντας μέσα από απέραντους ελαιώνες που προσφέρουν το φημισμένο μεσσηνιακό λάδι και ήσυχα χωριά, με χαμηλών τόνων τουριστική ανάπτυξη (με εξαίρεση το πιο τουριστικό Πεταλίδι) για να σταθεί πρώτα στην Κορώνη, μετά στην αμμουδερή Φοινικούντα και τέλος στη Μεθώνη, με τις Μεσσηνιακές Οινούσσες απέναντι. Και ανάμεσά τους, κρυφές, ανεξερεύνητες γωνιές για τον πιο δραστήριο ταξιδιώτη.

 Κορώνη Η πορεία από το κάστρο Κορώνης σε αυτό της Μεθώνης οδηγεί από τον Μεσσηνιακό κόλπο στο Ιόνιο. Οι τουριστικές υποδομές στην περιοχή τώρα δείχνουν να αρχίζουν να προβάλλουν αξιώσεις. Ο δρόμος που σε καθυστερεί σίγουρα είναι πρόβλημα. Τον χρόνο οδήγησης διάρκειας 1.40΄ από Καλαμάτα για Μεθώνη σίγουρα τον υπολογίζεις!

  Βγείτε από το δρόμο προς τα αριστερά μετά τη Ν. Κορώνη. Φτάνοντας στην αμφιθεατρική Κορώνη ξεκινήστε την περιήγηση από το κάστρο, το οποίο κατοικείται ακόμη και σήμερα. Από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί, το κάστρο της Κορώνης σε κυριεύει με τον επιβλητικό του όγκο, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα.

   Περπατήστε σε ασβεστωμένα σοκάκια με παλιά αρχοντικά με εντυπωσιακά φουρούσια στα μπαλκόνια τους και αυλές με γεράνια και απολαύστε τη θέα από τις επάνω γειτονιές που κόβει την ανάσα. Αγοράστε τοπικά προϊόντα: λάδι, μέλι, ελιές, μυζήθρες, χυλοπίτες…. το κάστρο της ΚορώνηςΚατεβαίνοντας στο λιμάνι, τα ταβερνάκια με τα χταπόδια που λιάζονται στη σειρά θα σας ανοίξουν την όρεξη. Για μπάνιο η μεγάλη αμμουδιά Μεμί ή Ζάγκα προς τα δυτικά, στο δρόμο προς Φοινικούντα, είναι η καλύτερη λύση, με αλμυρίκια, κάμπινγκ και beach volley.

   Πίσω στο δρόμο που οδηγεί Φοινικούντα, με προορισμό πρώτα το λιμανάκι της Φοινικούντα. Δημοφιλής επιλογή από οικογένειες με υποδομές (δωμάτια, ταβέρνες, μαγαζιά) και παραλία αμμουδερή μπροστά στον οικισμό! Για φαγητό δοκιμάστε στην «Έλενα». Ψαροταβέρνα σε ύψωμα με θέα και φρέσκα ψαράκια, ωραία μαγειρευτά ( Φοινικούντα, 2723071235 ). Για μπάνιο η μεγάλη παραλία Μαυροβουνίου με χαμηλό προφίλ, ήσυχη με ένα ωραίο beach bar/ταβέρνα (“Mytilini”) και ένα surfing centre και λίγο πιο κάτω οι Λάμπες (πιο νεανική) στο δρόμο για Μεθώνη. Και οι δυο μεγάλες και οργανωμένες σε ένα μέρος τους.

   Παλιότερα υπήρχε δυνατότητα κρουαζιέρας στις Μεσσηνιακές Οινούσες με καραβάκι. Πήγαινε στο νησάκι Σαπιέντζα με τον πέτρινο φάρο και το κουμαρόδασος αλλά και κρι κρι, πέρδικες, αγριοπρόβατα μουφλόν Φοινικούνταςκ.ά., αλλά και στα νησιά Σχίζα και Αγ. Μαριανή, ενταγμένα όλα στο Δίκτυο Natura. Εμείς δεν το ψάξαμε, το διαβάσαμε μόνο σε οδηγούς. Ρωτήστε στη Φοινικούντα ή στη Μεθώνη!

   Φύγαμε για Μεθώνη! Κίνητρο η επίσκεψη στο ονομαστό ενετικό κάστρο της. Χτισμένο στις αρχές του 13ου αι., σε βραχώδη χερσόνησο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, με τον παλαιοχριστιανικό γρανιτένιο κίονα ( «στήλη του Mοροζίνι» ), τα τούρκικα λουτρά, το σπίτι του Ιμπραήμ, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (κάποτε τζαμί και καθολική εκκλησία) και θέα ονειρεμένη στο Ιόνιο και στις Οινούσσες. Από την πύλη της θάλασσας φτάστε στο Μπούρτζι, τον τελευταίο διώροφο και οκταγωνικό πύργο του κάστρου, τόπο φυλακής κι εκτελέσεων κάποτε. Η εντυπωσιακή είσοδος, μια πέτρινη γέφυρα με 14 τόξα, η επιβλητική πύλη του κάστρου διακοσμημένη με ανάγλυφα – ξεχωρίζει το εντοιχισμένο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας – εντυπωσιάζουν!η είσοδος του κάστρου στη Μεθώνη Θυρεοί, οικόσημα, επιγραφές, ερείπια κατοικιών Βενετών αρχόντων, λείψανα δυο οθωμανικών λουτρών, οι προμαχώνες είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του κάστρου. (Ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08.30-15.00, 2721022534).

  Περισσότερα για τα δυο κάστρα Μεθώνης και Κορώνης, εδώ: http://www.visitgreece.gr/el/castles/the_castles_of_methoni_and_koroni

  Η Μεθώνη διαθέτει μικρή παραλία μπροστά στο κάστρο, αλλά και πέρα από την προβλήτα της, που είναι όμως στενή και πάνω στο δρόμο. Η περιοχή αυτή δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί και οι δρόμοι είναι χωμάτινοι. Δείτε στο χάρτη:

https://www.google.gr/maps/@36.8172965,21.7108142,1411m/data=!3m1!1e3

 Για φαγητό εντοπίστε την ταβέρνα «Κληματαριά» (τηλ. 2723031544 ) και απολαύστε τις νοστιμιές της στην πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, κάτω από μια τεράστια κληματαριά.

Το κάστρο της Μεθώνης

TIPS

   Αν επιλέξετε αυτή τη διαδρομή, αφήστε την επίσκεψη στη Φοινικούντα στο τέλος και συνδυάστε την με μπάνιο και φαγητό. Τα κάστρα είναι επισκέψιμα μόνο πρωί (και μέχρι τις 15.00΄) και δεν θα τα προλάβετε αλλιώς. Νερό και καπέλο είναι απαραίτητα αν είναι καλοκαιρινός μήνας. Οι περιοχές είναι στο νότο και είναι ζεστές ιδιαίτερα Ιούλιο-Αύγουστο.

Μπορεί να σας αρέσουν…

Μια μέρα στις λίμνες – στη γαλήνη των Πρεσπών.

Μια μέρα στις λίμνες – στη γαλήνη των Πρεσπών.

2.30 ώρες road trip από τη Βέροια ( μέσα και μια στάση για ξεμούδιασμα πάνω από τη Φλώρινα) κι έφτασες στις όχθες της Μικρής Πρέσπας!
Στην κατηφοριά προς τη λεκάνη της λίμνης το μάτι απλώνεται στα απέραντα χωράφια φασολιών που σταματούν εκεί που αρχίζουν οι παρόχθιοι καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια όπου βόσκουν οι πιο ευτυχισμένες αγελάδες!

Διαβάστε Περισσότερα
Αρναία – Η «κυρία» της ορεινής Χαλκιδικής

Αρναία – Η «κυρία» της ορεινής Χαλκιδικής

Την ορεινή Χαλκιδική να μην την υποτιμάτε. Ούτε το χειμώνα. Υπέροχες διαδρομές και χωριά που είναι καιρός να βάλετε στο πρόγραμμα, με την Αρναία να φιγουράρει πρώτη στη σειρά. Πανέμορφη, χτισμένη στα 600μ. στους πρόποδες του Χολομώντα, ή κατά το παρελθόν Λιαρίγκοβη,  διατηρεί μέχρι σήμερα και το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και είναι το πιο όμορφο χωριό της Χαλκιδικής.

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.